diumenge, 1 de febrer del 2009

Entrevista a l’IAS

Darrerament s’ha publicat a l’Actual, el butlletí informatiu de l’Institut d’Assistència Sanitària, l’entrevista que em van fer durant aquest passat mes de desembre. Aquí us la reprodueixo perquè crec que il·lustra bastant en què consisteix la meva professió dins l’àmbit de la gestió dels Recursos Humans, en aquest cas d’una empresa sanitària com és l’IAS

“Psicòleg nascut a Figueres, durant dotze anys ha ocupat l’alcaldia de Castelló d’Empúries i durant quatre anys ha estat conseller comarcal de l’Alt Empordà. En deixar el càrrec, va tornar a la psicologia del treball, el seu camp. Quan li preguntem si amb aquest currículum la seva vocació és política ens somriu i puntualitza: “no és la meva vocació, m’agrada la política perquè crec que té molta relació amb la meva professió, i perquè ha estat una grata experiència treballar per una població gran com Castelló d’Empúries, desenvolupant una feina de gestió de persones i serveis”. En l’actualitat, compagina el seu càrrec com a responsable de Recursos Humans de l’IAS amb el càrrec de diputat provincial i de regidor al mateix ajuntament. Casat i amb quatre fills, quan no treballa li agrada anar a pescar, llegir, escoltar música i escriure i opinar en el seu bloc personal http://www.xavisanllehi.cat/. “Procuro ser bastant actiu, però el cert és que no em sobra gaire temps”. El mes d’octubre de 2007 s’incorporà a l’IAS. Aviat Sanllehí ens convenç que és un home pràctic. Ho fa ràpidament, a la primera pregunta.

- L’Actual: Ara ja fa un any de la seva incorporació a l’IAS; què s’ha fet?
- Xavier: S’ha tancat la convocatòria de primària, s’ha iniciat el desplegament de la convocatòria de Santa Caterina i els Serveis Centrals, s’han elaborat el Manual i el Pla d’Acollida, el Pla de Recursos Humans, s’ha actualitzat la normativa de Formació, s’han aprovat els Reglaments de Contractació i d’Assetjament Moral, s’ha donat un important impuls a la docència, s’ha desenvolupat el nivell D de la Carrera Professional dels col·lectius facultatiu i d’infermeria, s’han millorat els canals de comunicació interna amb els treballadors gràcies a les noves tecnologies (intranet, SMS, e-mail…), entre d’altres qüestions.

- L’Actual: Quin va ser el primer repte un cop arribat al càrrec?
- Xavier: El primer repte important a endegar va ser la possibilitat d’implantar un canal de comunicació directe entre els treballadors i el Departament de Recursos Humans: el Portal del Treballador de l’IAS. Actualment estem treballant plegats perquè a principis d’any estigui funcionant.

- L’Actual: En què consisteix?
- Xavier: És una eina que permetrà al treballador tenir connexió directa amb tot allò que l’afecta relacionat amb el Departament de Recursos Humans com, per exemple, la nòmina. Ara, s’envia a cada treballador per correu postal, però la nostra intenció és que el mateix professional pugui consultar-la directament via Internet o intranet. És una finestra on-line del Departament de Recursos Humans, que funcionarà de la mateixa manera que la banca on-line. Una pàgina única, exclusiva i amb la màxima seguretat per a cada un dels treballadors de l’IAS, que alhora permetrà també millorar l’organització del nostre Departament.

- L’Actual: D’aquesta manera desapareixeran els canals que existien fins ara?
- Xavier: De cap manera, el correu electrònic, la intranet, l’atenció directe i de tu a tu continuaran funcionant, el que guanyem els treballadors de l’IAS és que s’obren noves vies de comunicació: la finestreta on-line. Per posar un exemple, avui encara hi ha tràmits que s’han de fer personalment al Departament. Per exemple, ara, quan un treballador ha de tramitar una sol·licitud de vacances, ha de personar-se a les nostres oficines. Estem treballant perquè aviat aquest tràmit el pugui fer via Internet, des de casa, perquè la majoria de nosaltres parlem de les vacances en família. Considerem que el circuit actual està obsolet, i que a partir d’ara aquest s’alleujarà. La finestreta on-line ofereix grans possibilitats aplicades als diferents mòduls, ja sigui formació, selecció, permisos..., i es reduirà el temps d’espera, perquè quasi tot es podrà fer des de la finestreta.

- L’Actual: Per quan es preveu la seva implantació?
- Xavier: La implantació serà progressiva i tots els treballadors seran puntualment informats, assessorats i degudament formats. Perquè no tots tenim les mateixes capacitats per fer servir l’ordinador, encara que sí som coneixedors que la majoria de treballadors tenen aquestes capacitats. En un primer pas, en combinació amb el Departament de Sistemes d’Informació, s'hi tindria accés a través de la intranet, és a dir, des de l’IAS. Però la intenció és ampliar-ho a Internet.

- L’Actual: Tot són avantatges amb aquesta iniciativa.
- Xavier: És cert, a més, a nivell econòmic suposa un gran estalvi per a l’IAS. Hem de tenir en compte que actualment la despesa en tramesa postal, franqueig i altres ascendeix a una quantitat molt important. D’altra banda, pensem que la millora en l’àmbit de la comunicació interna del Departament significarà un gran avenç que permetrà optimitzar el treball i la seva gestió: perquè podrem dedicar més temps a altres temes i projectes, com ara la implantació d’un sistema de gestió de persones basat en competències.

- L’Actual: Què vol dir?
- Xavier: Aquesta és una eina de gestió de persones que es fonamenta en les competències, és a dir, en què cadascú tingui definit el seu perfil professional d’acord amb les seves pròpies habilitats, capacitats i coneixements. Això ens permetrà optimitzar molt més la cobertura de llocs de treball, la formació, el desenvolupament professional, etc. Ara consumim molt de temps en processos burocràtics i administratius. Aquesta optimització de la nostra feina farà possible dedicar més temps i aprofundir en un sistema de gestió de persones que considerem molt important tant per al treballador com per a l’IAS.

- L’Actual: En què consisteix la carrera professional?
- Xavier: Des del Departament vam detectar que hi havia un nombre de professionals que perfectament podrien accedir a un nivell superior de carrera professional (el que significa una millora dels seus currículums professionals i una consegüent millora de les seves condicions econòmiques) i que no l’havien demanat. Fins al moment, s’han enviat cartes informatives a tota la plantilla per informar sobre aquest tema, i amb la principal finalitat d’instar a sol·licitar-la a tots aquells que, per un motiu o un altre, no ho haguessin fet fins ara. En aquest punt, el que convindrà ara és repassar aquell llistat de persones. Haig de dir que fins ara no s’ha fet perquè en aquests moments la nostra feina diària se centra molt en el dia a dia administratiu.

- L’Actual: Quins són els objectius del Departament?
- Xavier: Nosaltres ens esforcem per aconseguir que la gent estigui motivada i treballi el més a gust possible. Personalment considero que això és importantíssim perquè d’aquesta manera el treballador rendeix més i millor, i això repercuteix de forma directa en el tracte amb els usuaris. Hem de tenir en compte que una de les principals missions de l’IAS és la de donar un servei de qualitat als ciutadans.

- L’Actual: Ja per acabar, quina és la seva valoració d’aquest primer any a l’IAS?
- Xavier: Molt positiva. L’IAS és una empresa molt gran, molt diversa i molt atractiva, a on es respira un ambient molt cordial (somriu). Bé, resulta que és la impressió que hauria de tenir un director de Recursos Humans... i també és la meva! Com a treballador, la meva opinió és aquesta: he comprovat que l’IAS, com a empresa, es caracteritza per ser molt participativa i que vetlla pel treballador. Hi ha harmonia, bona sintonia, comoditat a l’hora de treballar... A més, una de les coses que més m’atreia a l’hora de començar a treballar a l’IAS, que avui dia és per a mi un gran incentiu, és, sens dubte, el contacte amb la gent, la gestió de persones i el fet de donar un servei als ciutadans.”

Si voleu accedir al butlletí l’Actual cliqueu aquí.


No hi ha comentaris.

El Bloc de Xavi Sanllehí es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contràries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. El Bloc de Xavi Sanllehí no es responsabilitza dels comentaris fets pels usuaris ni els comparteix perquè entén que són responsabilitat exclusivament seva. El Bloc de Xavi Sanllehí tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través d'aquest bloc.

Publica un comentari a l'entrada