dissabte, 5 de juny del 2010

L'excavació arqueològica que Xavi Sanllehí va encarregar el 2006 dóna els seus fruits

La primera castellonina
Unes excavacions al costat de la Catedral per determinar l'existència d'un temple romànic anterior a l'actual, on es pretenia també descobrir les possibles restes medievals que haguessin perdurat al pas dels segles, encarregades per Xavi Sanllehí a l'arqueòloga Anna Maria Puig el novembre de l'any 2006 han donat els seus primers fruits.

En un primer punt d'excavació, a tocar la paret de l'actual Basílica, es van localitzar restes d'habitatges desapareguts recentment i datats del segle XIX. Unes construccions que, juntament amb l'aixecament de la capella de la Sang l'any 1724, van malmetre considerablement les restes arqueològiques com el cementiri que havia funcionat a la zona des de l'any 1635. A uns 12 metres al nord del lloc, on van localitzar-se diverses restes humanes de la baixa edat mitjana es va descobrir una altra tomba excavada a l'argila, conservada intacta i amb unes lloses de pissarra com a coberta. La troballa es va produir dins l'espai d'una rasa de comprovació i només es va excavar parcialment. De l'individu només es varen reconèixer les cames, just per sota de la pelvis; no obstant això, es va poder identificar com una noia d'entre 18 i 20 anys.

Amb les analítiques del Carboni 14 a la mà s'ha pogut determinar que les restes d'aquell esquelet pertanyen a l'època visigòtica i, per tant, són les més antigues localitzades fins avui dia al municipi de Castelló d'Empúries, fins a uns 200 anys més antigues, ja que les primeres notícies d'establiments humans a la zona eren del segle IX. Els resultats del carboni 14 han confirmat que amb un 95,4% de probabilitat, la datació s'emmarca entre el 659 i el 778. Això confirma l'existència d'un cementiri entre la segona meitat del segle VII o VIII. A més, aporta dades fefaents d'un context històric del qual fins ara no se'n tenia cap constància a Castelló, malgrat la presència de materials romans fora de context arqueològic.

Des d'aquí volem felicitar l'arqueòloga Anna Maria Puig, i a la seva col·laboradora, l’antropòloga Bibiana Agustí, per la troballa realitzada, podent considerar actualment que la noia enterrada entre l'any 659 i el 778 al subsòl de la sagrera de l'antiga església preromànica del Puig Salner és la primera castellonina documentada.


No hi ha comentaris.

El Bloc de Xavi Sanllehí es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contràries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. El Bloc de Xavi Sanllehí no es responsabilitza dels comentaris fets pels usuaris ni els comparteix perquè entén que són responsabilitat exclusivament seva. El Bloc de Xavi Sanllehí tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través d'aquest bloc.

Publica un comentari a l'entrada