diumenge, 22 de març del 2015

Entrevista de la revista CRAE

Xavi Sanllehí
Xavier Sanllehí: “Em presento per quatre anys més, no per plegar a mig mandat o al cap d'un mes”.

Xavier Sanllehí, alcalde de Castelló d'Empúries, optarà a la reelecció. Li preguntem pel rebombori de les últimes setmanes, en què el candidat va dubtar si es retirava i es va arribar a pensar que Sanllehí ho deixava i que l'alcaldable de CiU seria una altra persona.


Finalment ha anunciat que es torna a presentar a la reelecció. Però què ha passat?
Eren qüestions purament professionals. Al novembre ja estava proclamat candidat, ja havia decidit presentar-me. Però les últimes setmanes han sortit una sèrie de qüestions. Jo estic en excedència però sóc director de recursos humans de l'IAS de Salt. Va sortir la notícia sorpresa que canviaven el gerent i encara que estigui en excedència sóc un càrrec directiu. M'havia d'assegurar que no tindria cap problema a la feina en un futur. La meva dedicació a la política és temporal, vocacional, com en vulguem dir. Un dia o altre plegaré. Faig d'alcalde perquè m'agrada però la meva feina és una altra. Per això vaig estar un temps dubtant i en cercles privats vaig dir que em semblava que no em podria tornar a presentar. Els rumors es van precipitar. Han sortit coses que no he pogut controlar. Hi ha qui ha sortit a dir que es posava a disposició del partit. Ha estat precipitat això. Però vull deixar clar que els motius dels dubtes eren estrictament professionals. Ni per falta de ganes ni per cap esdeveniment que hagi provocat res.

També s'ha comentat que es vol presentar a les eleccions el 24 de maig, però que si guanya cedirà l'alcaldia. Què n'ha de dir?
Si em presento és per quatre anys mes, peti qui peti i pesi a qui pesi. Estaré plenament dedicat a l'ajuntament quatre anys més. No serà per plegar a mig mandat o al cap d'un mes. Si em comprometo amb l'electorat és per quatre anys, que quedi clar. Com a molt he dit que podria dedicar-me a l'ajuntament i compaginar-ho amb l'hospital, com ara faig amb el consell comarcal. Però amb dedicació prioritària i plena a l'ajuntament. Ja es veurà, depèn de molts factors.

El que ha passat aquestes setmanes afectarà a la confecció de la llista?
La llista serà força de continuïtat. No ha afectat però aquestes setmanes han estat un termòmetre. Molta gent m'ha vingut a demanar que no ho deixi. Això anima i et permet veure que molta gent vol que continuï, cosa que podia no haver passat.

Quin resultat espera el 24 de maig?
Espero un bon resultat, ja l'esperava abans, tant per la feina que hem fet com pel projecte que tenim per endavant. Hem reflotat un ajuntament que estava arruïnat. Amb decisions impopulars sí, però que ajuden es a reflotar el vaixell. Fer la viu viu no ajuda a res, el que cal és ser valent i assumir responsabilitats. Gràcies a això estem en superàvit, no hem hagut de pujar impostos els últims dos anys, estem pagant a 30 dies als proveïdors i hem fet inversions amb recursos propis. I veníem d'un dèficit de tres milions d'euros. Els sacrificis han valgut la pena. Ara ve una nova etapa amb recursos i amb una empenta millors, amb projectes com el passeig marítim, la restauració de la basílica o les voreres a Empuriabrava. La restauració de la basílica és un tema històric que hem aconseguit i està en marxa. La gestió dels canals esperem que es produeixi aviat, està molt avançat, i el passeig marítim està al caure. Són temes històrics que es desencallaran les pròximes setmanes.

A nivell municipal, vostè sempre ha dit que no tindria cap problema en tornar-se a presentar. Ja ha pres la decisió definitiva?
Encara estic en procés de pensar-hi. He de valorar moltes coses i malgrat que de ganes no me'n falten ni de projectes tampoc, m'estic rumiant la decisió definitiva. La feina d'alcalde m'agrada molt i la gestió de temes bàsics però molt complicats que es solucionaran durant aquesta legislatura fa que senti l'estímul de tornar-me a presentar perquè si els temes essencials de la Marina (platja i canals) se solucionen definitivament voldria participar en la posada en servei d'aquestes noves competències municipals.

Això tenint en compte que ha estat un mandat econòmicament molt complicat, com deia?
Des que sóc alcalde ha estat el mandat més difícil. Els mesos mes difícils van ser l'últim trimestre de 2011 i el primer de 2012. Gairebé patia per pagar les nòmines i vam estar a punt que ens tallessin el llum. Ha sigut duríssim. Acomiadar gent, mai havia hagut de fer-ho, només per motius disciplinaris, però per no pagar no. I ho he hagut d'afrontar, amb la duresa que representa això. Hi ha gent que no esta contenta amb la zona blava però eren ingressos alternatius que no podíem deixar de tenir. Quan ets alcalde, has d'assumir de vegades coses no gaire populars amb l'objectiu que ens en sortim tots plegats. Ara ens en beneficiem tots.

Pot avançar ja algun projecte del programa electoral?
No hi haurà sorpreses. Hi ha hagut projectes amb què hem treballat que es materialitzaran la pròxima legislatura. Entri qui entri trobara la feina feta. Serà la legislatura de renovar el passeig i m'agradaria fer-ho a mi. Serà una legislatura de continuïtat perquè els grans temes estan encarrilats, però projectes nous n'hi ha. Noves plantes de biomassa per exemple.

El pacte de govern ha funcionat? L'únic conflicte que hem vist va ser la marxa de Gallego...
Amb Gallego al final s'ha vist què hi havia. Volia encapçalar una llista i al final ho fa. Ho volia fer a CiU i desbancar-me a mi. Que tingui sort. El temps ho acaba confirmant tot. Volia substituir-me però no va rebre el suport que esperava. Ha estat l'única crisi de govern, però no hem tingut cap problema amb la resta. El pacte ha estat sòlid i ferm.

Font: Revista CRAE


No hi ha comentaris.

El Bloc de Xavi Sanllehí es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contràries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. El Bloc de Xavi Sanllehí no es responsabilitza dels comentaris fets pels usuaris ni els comparteix perquè entén que són responsabilitat exclusivament seva. El Bloc de Xavi Sanllehí tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través d'aquest bloc.

Publica un comentari a l'entrada