dilluns, 16 de març de 2015

Entrevista del setmanari l'Empordà

Xavi Sanllehí al costat de la bandera de Catelló d'Empúries
Xavier Sanllehí continua amb el seu dia a dia al despatx de l'alcaldia de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, després d'haver esvaït els dubtes. Aquest mes de febrer va acabar confirmant la seva candidatura per encapçalar la llista de CiU el proper diumenge 24 de maig.

«La il·lusió, l'empenta i els projectes pendents són alguns dels motius que m'han animat a continuar»

«Aquesta ha estat una legislatura dura, però l'acabem amb una situació perfecta»

«Estem fent nous passos per poder acabar sent una població normal. Estem parlant de coses bàsiques»

«Per la nostra part, no hi haurà cap nou concurs per a les zones blaves. Tenim altres recursos alternatius»

«Sabíem que la de les zones blaves era una mesura impopular, però hem recaptat 800.000 €»

«La xarxa de calls jueus ens porta un turisme d'alt nivell i de molta qualitat. Ens ha obert nous horitzons»

«Provablement, aquestes seran les meves últimes eleccions com a cap de llista»


Ara que ha acabat amb el suspens sobre la seva presentació a la reelecció, digui'm què l'ha fet decidir?
La meva candidatura ja es va anunciar el mes de novembre passat, però per circumstàncies professionals vaig dubtar uns moments. Un cop resolts aquests dubtes, he tornat a la situació inicial. Els elements que m'han animat a continuar són, bàsicament, la il·lusió, l'empenta, els projectes pendents i, sobretot, les ganes de tirar endavant alguns dels temes transcendents per al futur del nostre poble. Aquesta ha estat una legislatura dura, però l'acabem amb una situació perfecta. Al començament, estàvem espantats, però ara tenim uns superàvits importants. Això, tenint en compte que portem tres anys amb la pressió fiscal congelada.

Enguany, ja es compleixen vint anys de la seva arribada a l'alcaldia castellonina. Amb què es queda?
Amb moltes coses. S'han solucionat grans temes, des de la rehabilitació del centre històric, el clavegueram d'Empuriabrava i la renovació de tot l'enllumenat i el re-asfaltatge dels carrers de la marina, la posada en marxa de la residència geriàtrica Toribi Duran, l'Ecomuseu-Farinera, el centre cívic d'Empuriabrava, el centre Emprèn i el centre de serveis, el trasllat de la policia local, les voreres o la deixalleria d'Empuriabrava.

A Empuriabrava, vostè va començar les obres del clavegueram i ara l'ha inaugurat...
Sí, és una de les coses més importants que s'han fet aquí. Estem parlant d'un servei bàsic i ara estem fent nous passos per poder acabar sent una població normal. Encara ens queden algunes coses per fer i, per això, em fa especial il·lusió acabar la meva etapa d'alcalde amb tots aquests temes resolts per poder ser una població normal. Què vol dir això? Doncs, amb tot allò que tenen les ciutats normals: una xarxa de clavegueram, enllumenat en condicions, els carrers ben asfaltats i servei de gas. Quedarà pendent la millora de les voreres i embornals. Quan hàgim solucionat el tema dels canals i de la platja d'Empuriabrava, ja podrem dir una altra cosa. Estem parlant de coses bàsiques.

Aquest any es materialitzarà el traspàs de competències en matèria de vigilància i neteja dels canals d'Empuriabrava?
És un tema complex i no vull avançar res, perquè sobrepassa l'Ajuntament de Castelló d'Empúries. S'hi està treballant per part de la Generalitat i espero que aviat es pugui materialitzar.

Una de les obres importants que s'estan duent a terme a Empuriabrava és la remodelació del sector de l'Aeroclub. Potser passa desapercebuda aquesta actuació, quan pot ser un revulsiu per al municipi?
Desapercebut no, però fins que el projecte no està materialitzat, moltes vegades, ens costa veure-ho. És un projecte molt ambiciós i quan agafi cara i ulls ens adonarem de l'envergadura que té. Ara, es farà una modernització de les instal·lacions, però, com a centre de paracaigudisme, sempre ha sigut un referent mundial. Fins ara, tenia unes instal·lacions obsoletes i antigues, mentre que ara les tindrà adequades al que és. Això vol dir que Empuriabrava i Castelló són llocs atractius perquè la gent hi vingui a fer inversió. Del Túnel de Vent, se'n va parlar molt i alguns deien que era un projecte que no es faria mai i ara és quan veiem la seva potencialitat.

Aquest estiu no hi haurà zones blaves?
Espero que no.Nosaltres hem incoat un expedient de resolució del contracte per manca de pagament. L'empresa concessionària és lliure de recòrrer judicialment i pot ser probable que aquest estiu no hi hagi zona blava al municipi. Podria ser un procés llarg, depenent de la postura que adopti l'empresa. Com que no es tracta de cap rescat, nosaltres no tenim perquè pagar-li cap mena d'indemnització. Està provat que hi ha hagut un incompliment del contracte.

No hi haurà zones blaves ni a Empuriabrava ni al centre històric, doncs?
Ni en un lloc ni a l'altre, perquè era la mateixa concessionària.

Des que vostès van fer aquest anunci, no s'han escapat de rebre acusacions d'electoralisme, per la proximitat dels comicis municipals...
Això és normal. En les dates en què estem, qualsevol decisió que prenem serà titllada d'electoralista, però nosaltres hem de continuar treballant fins l'últim moment, perquè estem governant. L'incompliment de l'empresa no s'ha produït fins ara i com que no pagaven nosaltres vam haver de prendre aquesta decisió. Hi havia, per tant, motiu per incoar expedient de rescisió del contracte. No ho havíem de fer perquè s'acosten unes eleccions? Era ara que tocava. Si haguessin pagat, nosaltres no hauríem incoat cap expedient. Fins ara, no hi havia hagut cap incompliment.

Han evitat que les zones blaves fossin un cavall de batalla per a certs grups en la campanya electoral?
No ha sigut buscat per nosaltres, això. Possiblement, ho enfocaran d'una altra manera, com ara que ho podíem haver fet abans o inventant-se coses que no són certes. Des de l'oposició, es deia que s'havia de rescatar la concessió, però això significava haver de pagar una indemnització d'entre dos i tres milions d'euros. Això s'ha d'explicar bé al contribuent. És molt fàcil dir coses quan no estàs governant.

Faran un nou concurs amb una altra empresa?
Aquest equip de govern no ha negat mai que aquesta mesura fos presa per motius econòmics, però ara ja tenim recursos alternatius per reflotar un vaixell que estava a la deriva. Nosaltres vam optar per això en lloc d'haver d'apujar impostos als ciutadans, sabent que era una mesura impopular. Haurem ingressat més de 800.000 euros aquests dos anys, que hauran anat molt bé per a les arques municipals. Ara, però, veiem que no és necessari això perquè tenim altres recursos. Per la nostra part, no hi haurà cap nou concurs per a les zones blaves.

Com els va el nou servei de transport públic urbà?
Més bé del què ens pensàvem inicialment. Hi ha hagut unes mitjanes diàries que fins i tot han sorprès al propi contractista. Esperem que, a l'estiu, s'augmentin les freqüències de circulació d'autobusos.

El següent pas serà l'estació d'autobusos?
Això ja és una altra qüestió. El projecte es va presentar a la Generalitat i aquesta legislatura vam demanar si ho aconseguíem, però sense sort.

Aquests últims quatre anys, han destinat molts esforços en la promoció del centre històric entre el turisme jueu. Han obtingut prou rèdits?
Sí, nosaltres tenim dades que indiquen que ens està venint més gent que abans. El fet d'entrar a formar part de la xarxa de calls jueus ens ha obert tot un camí desconegut fins ara. Això ens porta un turisme d'alt nivell i de molta qualitat. Aquí se'ns ha obert un filó de llarg recorregut. Com a municipi turístic que som, ens interessa diversificar l'oferta, amb sol i platja, nàutica i paracaigudisme. Tenim una oferta de natura i una molt bona oferta amb la Basílica i el passat medieval. Formar part de la Xarxa de Calls Jueus de l'Estat ens ha permès, però, obrir nous horitzons.

Pot ser un turisme emergent com el turisme rus dels anys noranta?
És difícil de dir això, perquè són dos tipus de turisme molt diferents. Som un pol d'atracció del turisme jueu i aquí ens vénen a visitar jueus americans, israelians, francesos i polonesos. La gent sap que existim.

Recentment, es parlava de que Empuriabrava tindrà un centre inter-religiós. S'ha avançat en aquesta qüestió?
Sí, estem tramitant la cessió dels terrenys als seus dos peticionaris: les confessions ortodoxa i catòlica. Encara, però, no hi ha res concret per iniciar les obres.

Seran les últimes eleccions de Xavier Sanllehí en la política municipal de Castelló d'Empúries?
És provable que sí, tot i que, d'entrada, no m'ho he plantejat del tot. M'agradaria acabar els projectes que tenim engegats, per deixar la casa endreçada. Tenim projectes necessaris, com les obres del passeig marítim, arreglar els canals d'Empuriabrava, la restauració de la Basílica, etc.

S'ha sentit còmode amb els companys de viatge?
Molt còmode amb tots, exceptuant amb el regidor José Gallego, que va voler marxar de l'equip de govern abans d'hora perquè volia encapçalar la llista de CiU i ara s'ha confirmat que volia fer carrera política.

Font: Marc Testart - Setmanari l'Empordà


No hi ha comentaris.

El Bloc de Xavi Sanllehí es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contràries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. El Bloc de Xavi Sanllehí no es responsabilitza dels comentaris fets pels usuaris ni els comparteix perquè entén que són responsabilitat exclusivament seva. El Bloc de Xavi Sanllehí tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través d'aquest bloc.

Publica un comentari a l'entrada